Inbrekers nemen geen vakantie!

Inbrekers nemen geen vakantie: 9 tips voor u de deur dichttrekt


Gisteren ging de eerste Europese actiedag tegen woninginbraken door. Het thema van deze actiedag was 'Met een gerust hart op vakantie vertrekken'.
Want het zal u niet verbazen dat inbrekers het liefst langskomen wanneer u niet thuis bent. Wij helpen u alvast een handje met deze tips.

1/ De allereerste regel is natuurlijk: zorg dat uw deuren en ramen goed zijn afgesloten. Laat verder ook geen gereedschap in uw tuin rondslingeren dat de inbrekers kan


2/ Het is noodzakelijk dat u uw woning een bewoonde indruk geeft. Zo is het belangrijk dat de brievenbus niet uitpuilt, want dat is hét teken voor inbrekers dat u wellicht al langer afwezig bent. Vraag aan een buur, vriend of familielid om uw rolluiken regelmatig op te trekken en neer te laten, de bloemen water te geven en het gras te maaien. Dat alles zorgt ervoor dat u uw woning een bewoonde indruk geeft.
Ten slotten kunnen lichten op een tijdsklok ervoor zorgen dat 's avonds de lichten automatisch aan gaan.

3/ Laat geen waardevolle voorwerpen rondslingeren, maar bewaar ze op een veilige plek zoals een kluis. Inventariseer ook uw waardevolle voorwerpen,vermeld de serienummers van uw voorwerpen en houd ook de facturen goed bij. Indien ze na diefstal worden teruggevonden, zorgt dit ervoor dat u ze mogelijks terugkrijgt.  U kunt de voorwerpen verder ook markeren, met bv. uw rijksregisternummer. Dat maakt ze voor inbrekers minder aantrekkelijk.


4/ Hebt u een alarmsysteem? Zorg ervoor dat uw alarm geregistreerd is bij police on web. U doet er ook goed aan om de alarmcentrale te waarschuwen over uw vakantie. 


5/ Bij de lokale politie of op de website police on web kunt u gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. Concreet betekent dat dat de politie vaker in de buurt patrouilleert om te zien of alles in orde is.


6/ Laat geen bericht in verband met uw afwezigheid achter op uw antwoordapparaat en schakel indien mogelijk uw vaste toestel door naar uw mobiele toestel.


7/ Neem ook even vakantie van uw sociale media. Kondig niet aan dat u weggaat en post geen berichten of foto's vanop uw vakantieadres. De vakantieverhalen en foto's deelt u namelijk best pas wanneer u terug thuis bent.

8/ Indien u uw wagen thuislaat, bewaar dan uw sleutel of boordpapieren in de kluis of bij familie en vrienden. Een algemene regel voor sleutels is overigens dat u die het best uit het zicht bewaart en geen naam of adres aan de sleutelringen hangt.


9/ Zorg er ten slotte ook voor dat uw domoticasysteem of andere vorm van elektronische beveiliging goed beheerd wordt. Laat het wachtwoord niet in fabrieksinstellingen staan, maar kies verschillende, moeilijk te kraken codes voor uw netwerken en elektronica.

 

 

Bron:

www.politie.be en www.1dagniet.be

 

Geplaatst op 19 juni 2019

Ga terug naar het overzicht

Deel dit bericht

 
KBC Logo