Pechverhelping vermijden tijdens de winterprik: bescherm je wagen met deze tips

De komende dagen zijn er koude temperaturen voorspeld. Deze winterse temperaturen kunnen je wagen zwaar op de proef stellen. Hieronder vind je enkele nuttige tips om problemen te voorkomen en je auto winterklaar te maken.


1/ Door de koude temperaturen zijn zwakkere batterijen meestal niet in staat om volledig op te laden. Hierdoor ondervind je startproblemen. Controleer daarom de staat van je batterij. Een kleine tip om dit makkelijk te checken: als je lichten afzwakken terwijl de radio speelt en ventilatie draait, dan zal je batterij stilaan aan vervanging toe zijn.
Schakel dan ook onnodige elektronica uit bij het starten en beperk korte ritten.

2/ Controleer de ruitensproeivloeistof en gebruik sproeivloeistof met antivries.

3/ Controleer ook de koelvloeistof van de motor en koop antivries tot -30°.

4/ Zorg voor de nodige winteraccessoires: ijskrabber, doek of stuk karton om de vooruit af te dekken en bewaar een deken in de wagen, moest je onverwachts toch in panne komen te staan.

5/ Vermijd bevoren deurstijlen door de rubbers in te smeren met talkpoeder of een siliconenspray. Zijn ze toch vastgevroren, forceer je deur dan niet want je kan de rubbers hierdoor beschadigen.

6/ Vermijd het gebruik van je handrem, zeker tijdens de nacht. Zet je wagen in eerste versnelling en plaats eventueel een klem onder de wielen.

7/ Rijd in de winter met winterbanden. Deze hebben een betere grip op de baan en voeren water sneller af langs de zijkant. Controleer regelmatig de profieldiepte van je banden. In de winter heb je echt wel een minimum van 3 à 4 mm nodig. Vergeet ook niet de bandenspanning te checken. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe lager ook de spanning.

8/ Was je auto regelmatig, strooizout tast immers het chassis, koetswerk en de banden aan.

9/ Zorg dat je ruiten ijsvrij zijn voor je vertrekt. Aandampen langs de binnenkant kan je vermijden door je ruiten schoon te vegen met doek met een klein beetje shampoo of afwasmiddel op.
Bescherm je ruitenwissers door ze op het karton of thermisch deken te plaatsen zodat ze niet aan de ruit vast vriezen. Zijn ze toch bevroren, gebruik ze dan niet direct maar laat ze eerst ontdooien

10/ Wees voorzichtig op de baan, vermijd bruuske stuurbewegingen en houd voldoende afstand.  Als de auto’s bevroren zijn, kan het op de baan immers ook glad liggen.

Geplaatst op 26 februari 2018

Ga terug naar het overzicht

Deel dit bericht

 
KBC Logo