Veiliger verkeer voor fietsers!

Op 31 mei wordt de verkeerswetgeving aangepast. De bedoeling is het voor fietsers veiliger te maken op de baan.

Hieronder vind je de belangrijkste regels:

Meer afstand houden

Als autobestuurder moet je buiten de bebouwde kom voortaan 1,5 meter afstand houden wanneer je een fietser of voetganger voorbijrijdt. Binnen de bebouwde kom blijft de te bewaren afstand 1 meter.

Vierkant groen

Op sommige kruispunten zal er voortaan ‘vierkant groen’ zijn voor fietsers en voetgangers. Dat betekent dat alle fietsers en voetgangers in alle richtingen groen licht hebben en het andere verkeer rood. Zo worden conflicten tussen zachte weggebruikers en auto’s en vrachtwagens vermeden. De kruispunten waarop dit zal gelden, krijgen aangepaste lichten met een fiets met 4 groene pijlen op.

Bakfietsen

Bakfietsen die smaller zijn dan 1 meter worden vanaf nu aanzien als gewone fietsen. Daardoor mogen ze voortaan ook in éénrichtingsstraten en voetgangerszones rijden en zijn ze toegelaten in zones voor plaatselijk verkeer.

Voetgangers

De afstand waarbinnen een voetganger verplicht een zebrapad moet gebruiken, gaat van 30 naar 20 meter. Ook mogen kinderen tot 10 jaar onder alle omstandigheden fietsen op het voetpad. Tot nu was dat tot 9 jaar.

Elektrische steps

De maximumsnelheid voor elektrische steps en hoverboards is voortaan 25 km/u.

Bron: VAB magazine

Geplaatst op 27 mei 2019

Ga terug naar het overzicht

Deel dit bericht

 
KBC Logo